De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.
  • Start
  • Werken
  • Economie
  • Nieuwe machine laat artisanale chocolademakers bijzonder aromatische chocolades creëren
Tom Vandeput (gedeputeerde) en Myriam Schepers (zaakvoerder Prefamac) naast chocolade installatie

Nieuwe machine laat artisanale chocolademakers bijzonder aromatische chocolades creëren

maandag, 15 februari 2021

Prefamac, de producent van machines voor de productie van chocolade, werkt aan een bean-to-barmachine die een revolutie kan betekenen voor de sector. Het project kreeg 50.000 euro innovatiesteun van de provincie Limburg. “Door de strategische samenwerking met Belcolade, zou Limburg daarmee wel eens het epicentrum van de Belgische chocolade-industrie kunnen worden”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

Bean-to-bar productie

Sinds de cacaobonen vrij beschikbaar zijn op de markt, groeit wereldwijd de aandacht voor het bean-to-bar principe. De chocolatier vertrekt hier zélf van cacaobonen. Door ze in te kopen, te roosteren, te vermalen, suiker toe te voegen en de chocolade in een mal te gieten, grijpt hij eerder in op het productieproces. Op die manier kan hij veel meer spelen met de complexiteit en variatie in smaken.

Overschakelen naar bean-to-bar productie is niet vanzelfsprekend. Het vraagt niet alleen zeer veel vakkennis, ook de machines voor een kleinere bean-to-bar productie zijn gewoonweg te duur.

Prefamac nv gaat, met ondersteuning van Belcolade, de uitdaging aan om de chocolatiers hierbij te helpen. De eigenaar van het chocolademerk Belcolade®, het moederbedrijf Puratos nv, zal een nieuw productgamma van nibs, of half afgewerkte cacaobonen bestaande uit geroosterde, gescheiden en gehakte cacaobonen op de markt brengen. Het gamma van Belcolade zal gecombineerd worden met een goedkopere PREFANIBS-machine die ontwikkeld wordt door de ingenieurs van Prefamac nv.

Chocoladeproeftuin

De combinatie moet de artisanale chocolatier in staat stellen om op een betaalbare manier eigen smaken te creëren en zijn gamma uit te breiden.

De provincie Limburg ondersteunt dit project in het kader van de subsidieregeling ter stimulering van het innovatief ondernemerschap bij Limburgse kmo’s.
“De maakindustrie is goed voor 15 % van de totale tewerkstelling. Om de productieprocessen hier te houden, zijn nieuwe productinnovaties noodzakelijk. Dit innovatieproject weet op een slimme manier in te spelen op een specialisatie en mikt op een nichemarkt waarmee onze maakbedrijven zich verder kunnen profileren”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Werken
  • Economie
  • Nieuwe machine laat artisanale chocolademakers bijzonder aromatische chocolades creëren