PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2023 Smartsite Provincie Limburg lanceert boek over de rol van het provinciebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog http://www.pcce.be/Limburg/erfgoednieuws/Provincie-Limburg-lanceert-boek-over-de-rol-van-het-provinciebestuur-tijdens-de-Tweede-Wereldoorlog.html woensdag 28 juni 2023 11:38:37

Provincie Limburg lanceert boek over de rol van het provinciebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog

Veranderingen in het bestuur

De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het CegeSoma onderzochten het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Het resultaat en de grootste vaststelling? Een geüpdatete inventaris en een lijvig boekwerk over een geschiedenis die grotendeels onbekend bleef. Tussen 1940 en 1945 was het provinciebestuur een draaischijf van gewijzigde machtsverhoudingen en inmenging van nieuwe politici. Politiek en bestuur vielen samen. Dat bleef niet zonder gevolgen. Het onderzoek toont duidelijk aan dat in de oorlogsjaren de impact van het provinciebestuur op het dagdagelijkse leven van de Limburgers steeg", verduidelijkt gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme, Igor Philtjens.

Uitdagingen bezetting

Als bezet gebied moest de provincie Limburg bovendien aan heel wat uitdagingen het hoofd bieden: voedselschaarste, luchtbombardementen en de oprichting van een Jodenkamp.

"Dit onderzoek belicht al deze zaken vanuit een objectief standpunt, op basis van primaire archivalische bronnen, die de provincie met zorg bewaart voor het nageslacht. Het boek verbloemt de fouten van het bestuur tijdens de oorlogsjaren niet. Als verkennend onderzoek zal het voeding geven aan verder onderzoek op lokaal vlak en kan het gezien worden als inspiratiebron voor andere regio’s om hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog te analyseren. Als relevant werk vermeerdert het onze kennis over een periode die tot op de dag van vandaag deel uitmaakt van onze identiteit, van wie wij zijn", besluit gedeputeerde Philtjens.

Bestel het boek

Hoe de provincie Limburg zich reorganiseerde en welke impact had het provinciebestuur had op het dagelijks leven van de Limburgers, ontdek je in dit gloednieuwe boek. Via www.pcce.be/erfgoed-provinciebestuur-limburg-tijdens-tweede-wereldoorlog kun je jouw exemplaar bestellen.

Lees het volledige persbericht.

De 9de editie van LEF wacht op jou! http://www.pcce.be/Limburg/erfgoednieuws/De-9de-editie-van-LEF-wacht-op-jou!.html dinsdag 4 juli 2023 15:49:20

Het negende nummer van "LEF – durven met Limburgs erfgoed", het magazine van de afdeling Erfgoed, wacht op jou.

Inspiratie nodig voor de zomervakantie? Na het lezen van dit magazine heb je geen tijd meer om je te vervelen! Je ontdekt er weer een heleboel interessante erfgoedprojecten. En ver hoef je niet te gaan om ze van dichtbij te spotten.

Neem bijvoorbeeld zeker de tijd om eens langs te gaan in het gloednieuwe WO II-museum in Leopoldsburg. Na tien jaar voorbereiden, mag het resultaat er zeker zijn. Wie de Commandantswoning van de Genie betreedt, stapt in de schoenen van de bezetters, bevrijders en verzetslieden. Virtual Reality, 3D en audio-effecten maken die ervaring levensecht. Je hoort het al, Liberation Garden staat ver af van een oubollig museum.

Lees de nieuwe editie van LEF nu via www.pcce.be/LEF. Ontvang je graag een fysiek exemplaar? Vraag het nummer aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement, zodat het volgende nummer rechtstreeks in je brievenbus valt.