PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2018 Smartsite 3,5 miljoen euro voor mijnbelevingscentrum be-MINE PIT http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/3,5-miljoen-euro-voor-mijnbelevingscentrum-be-MINE-PIT.html donderdag 31 augustus 2017 11:33:22

Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie van meer dan 3.574.675 euro toe aan be-MINE PIT. Deze subsidie zet het licht op groen voor de realisatie van een nieuw mijnbelevingscentrum op de mijnsite van Beringen. De opening van dit toeristisch hefboomproject is voorzien in het toeristisch seizoen 2020.

Het project zal de zeven Limburgse mijnsites verbinden, een toegangspoort creëren een toegangspoort voor de Mijnstreek en Limburg én onze provincie internationaal op de kaart zetten. Het opent grote perspectieven voor de economie van de vrije tijd!

Verleden en toekomst

De mijnsite van Beringen is de best bewaarde mijnsite van West-Europa en de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Sinds 2009 is ze herbestemd als het toeristisch-recreatief project be-MINE.

"De historische gebouwen waren maar beperkt herbestemd. Met deze nieuwe invulling krijgt be-MINE een inhoudelijke ziel, Beringen een toeristisch icoon, de Limburgse mijnstreek een toegangspoort en Limburg een all-weather attractie met internationale aantrekkingskracht. Daarom hebben we hier jarenlang voor geijverd. Voor ons is dit een kerndossier in erfgoed én … toerisme. Met be-MINE PIT tonen we tegelijk respect voor het verleden en creëren we toeristische mogelijkheden voor de toekomst", zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme.

In de voetsporen van de mijnwerkers

be-MINE PIT combineert imposant erfgoed, vernieuwende architectuur en interactiviteit met kunstige belichting. De ophaalgebouwen krijgen een bezoekerscentrum waar een mijnwerkerspad start. Dit biedt de bezoekers een authentieke mijnbeleving die uniek is in de wereld en het volledige verhaal van de Limburgse mijnwerkers vertelt. In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren ze de zware werkomstandigheden van de mijnwerkers aan den lijve. De reconstructie van twee verdwenen passerelles biedt hen bovendien een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving.

De drie ploegendiensten van de mijn liggen aan de basis van drie avontuurlijke routes doorheen de gebouwen, elk met hun eigen invulling – voor jong én oud. Onder leiding van oud-mijnwerkers zijn ook begeleide bezoeken mogelijk. Op die manier wordt be-MINE PIT een aantrekkelijke daguitstap voor families, cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers.

Neem alvast een virtueel kijkje in het bezoekerscentrum!

Gedetailleerde informatie over be-MINE PIT en zijn initiatiefnemers vind je in het persbericht.

De Duitse negatieven: een indrukwekkende fotocollectie! http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/De-Duitse-negatieven-een-indrukwekkende-fotocollectie!.html donderdag 7 september 2017 18:30:10

Uit de Eerste Wereldoorlog is een schat aan beeldmateriaal uit onze provincie bewaard gebleven. Eén van die indrukwekkende fotocollecties is door de Duitsers opgebouwd: de Duitse negatieven.

In 1917 en 1918 trokken onder andere de Duitse kunsthistoricus Julius Baum en de Duitse fotografe Paula Deetjen door de provincie Limburg om foto’s te nemen van heel wat kenmerkende cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten. Zij werkten in opdracht van de "Kunstschutz", een Duitse organisatie voor de bescherming van het kunstbezit in België.

Maak in dit filmpje kennis met Paula Deetjen.

Uit deze collectie Duitse glasnegatieven en andere fotocollecties selecteerden het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en de Limburgse gemeenten 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog in het nieuwe project "Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen".

Meer info: www.limburg1914-1918.be

Internationale titel "Project of Influence 2017 - Imagines" voor "Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog" http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Internationale-titel-Project-of-Influence-2017-Imagines-voor-Limburg-1914-1918-Kleine-Verhalen-in-een-Groote-Oorlog.html maandag 2 oktober 2017 10:17:23

Na de hoofdprijs "Best Achievement" op het Heritage in Motion Congres, de "Special Mention of the Jury" tijdens de uitreiking van de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards, mocht het PCCE het project "Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog" ook presenteren tijdens The Best in Heritage Conference van 28 tot 30 september in Dubrovnik én kaapten er de titel "Project of Influence 2017 – Imagines" weg.

"De collega’s, internationale topspelers in erfgoed, bekroonden het project met deze mooie titel. Dit is nog maar eens een goede reden om trots te zijn op ons erfgoed én op de werking van het PCCE en alle partners in dit project."

"Het is niet alleen een eer dat het PCCE bij de selecte groep genodigden hoort voor dit congres, het is ook een uitgelezen kans om nieuwe ideeën op te doen, samenwerkingen op te bouwen, kennis en ervaring te delen. De organisaties achter de allerbeste projecten ontmoeten er elkaar, wat ongetwijfeld tot boeiende uitwisselingen zal leiden," vertelt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens. 

De succesformule van "Limburg 1914-1918. Kleine Verhalen in een Groote Oorlog" wordt herhaald voor "Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen."

Door een bijzondere, hedendaagse aanpak en door samen te werken op verschillende niveaus, wordt het Limburgs erfgoed nog veel meer naar een breed publiek ontsloten.

Het nieuwe project verbindt opnieuw de 44 Limburgse gemeenten rond één centraal thema, maar met elk een uniek verhaal, aan de hand van foto’s uit de Eerste Wereldoorlog en hedendaagse foto’s.

Lees er alles over in het volledige persbericht.

Laat je inspireren en lees meer over al de projecten die werden voorgesteld tijdens de 16de conferentie in Dubrovnik (28-30 september 2017).

Op welke plekjes in Haspengouw geniet jij het meest? Ontdek het snel! http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Op-welke-plekjes-in-Haspengouw-geniet-jij-het-meest-Ontdek-het-snel!.html donderdag 5 oktober 2017 10:35:15

De ene geniet van weidse zichten met horizonten zo ver de blik reikt, een ander zoekt liever de beslotenheid en verkoeling van een bos op; iedereen geniet op zijn manier van het landschap en ervaart dit landschap anders.

Wat als jij te weten zou kunnen komen waar in Haspengouw jij optimaal van jouw favoriete landschap kunt genieten? Dat kan nu op www.ontdekjehaspengouw.be.

Deze test bestaat uit twee delen. In het eerste deel vul je in wat jij het meest waardeert in het Haspengouwse landschap. Op basis van de landschapskenmerken die jij het meest waardeert, geven wij jou een selectie van een aantal bekende en minder bekende plekjes in Haspengouw waar je dit landschap ten volle kan beleven.

Het tweede deel polst naar hoe jij denkt over hoogstamboomgaarden. Dit is namelijk één van de typische Haspengouwse landschapselementen die langzaam verdwijnen.

Hoogstamboombaarden

De Haspengouwse gemeenten, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid slaan daarom de handen in elkaar om hier verandering in te brengen. Maar we willen bij onze acties ook rekening houden met de wensen en noden van de inwoners en bezoekers van Haspengouw.

Daarom is het belangrijk dat jij ons laat weten wat jij van hoogstamboomgaarden vindt en welke waarde ze voor jou hebben.

Doe de test!

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.

Deelnemers worden niet enkel beloond met een lijstje landschapstips, maar maken bovendien ook kans op een landschapsdoeboek of een boek over historische parken en tuinen in Haspengouw. Zo kun je nog meer pareltjes ontdekken en genieten van wat het Haspengouwse landschap allemaal te bieden heeft, vanuit je zetel of in de open lucht!

Ervaringen Ief Postino vertaald naar voorstelling "Post!" en boek "Postino" http://www.pcce.be/Ervaringen-Ief-Postino-vertaald-naar-voorstelling-Post!-en-boek-Postino vrijdag 20 oktober 2017 10:50:11

Herinner je je  Ief Postino nog, de postbode uit "Iedereen Beroemd" op één in het najaar van 2016? Hij bracht persoonlijk brieven vanuit Limburg naar Italië in zijn Ape, een gemotoriseerde driewieler. Dit was een project van theatermaker Ief Gilis en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) naar aanleiding van 70 jaar Italiaanse migratie naar België.

Na de televisiereeks en een volksfeest voor de briefschrijvers, is het nu tijd voor het boek "Postino" en de interactieve theatervoorstelling "Post!".

"De voorstelling en het boek met uitgebreide verhalen en heel wat foto’s, vormden de volgende logische stap in dit multidisciplinaire erfgoedproject", kondigt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens aan.

Post!

In "Post!" komt Ief Postino niet alleen vertellen over ontmoetingen met de briefschrijvers en -ontvangers. Hij staat met zijn publiek ook graag stil bij hoe we vandaag communiceren.

De voorstelling zal van oktober 2017 tot maart 2018 door het land trekken. Voor de eerste 26 Limburgse scholen en socio-culturele verenigingen die de voorstelling boeken, voorziet de provincie Limburg een financiële tussenkomst.

Postino, het boek

Bij de première van “Post!” op 19 oktober 2017 stelde Ief Gilis ook het boek voor waarin hij het hele project, uitvoerig gedocumenteerd met beeldmateriaal, bundelde. Het boek gaat dieper in op de verhalen, geeft de lezer meer achtergrond over de briefschrijvers en ontvangers en bevat bijvoorbeeld ook enkele authentieke recepten. 

Lees er meer over in het persbericht.


De voorstelling "Post!" is een coproductie van De Wenkbrauwerij en PCCE - provincie Limburg en kan via www.dewenkbrauwerij.be (tot maar 2018) geboekt worden. De voorstelling is geschikt voor een publiek tot 70 personen, vanaf de derde graad secundair onderwijs.
Limburgse scholen en socio-culturele verenigingen kunnen de voorstelling boeken voor 159,00 euro.

Het boek "Postino" kost 23,00 euro en is vanaf 20 oktober te koop via http://www.dewenkbrauwerij.be/ en bij een selectie boekhandels.

Inspiratienamiddag Jong redt Oud - een terugblik http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Inspiratienamiddag-Jong-redt-Oud-een-terugblik.html woensdag 25 oktober 2017 11:39:24

Op de inspiratienamiddag Jong redt Oud op woensdag 29 november 2017, stelde het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) het participatief erfgoedproject Jong redt Oud voor.

De deelnemers konden kennismaken met de vijf pilootprojecten, de inspiratiegids en de website www.jongredtoud.be. Na deze voorstelling deden ze nog meer ideeën en inspiratie op de interactieve keuzesessies over communiceren met jongeren (door Sarah Gallasz en Annouk Brebels, Mooss vzw), jongeren en funerair erfgoed (door dr. Tamara Ingels, INTRO Cultuur en Media) en jongeren en landschappelijk erfgoed (door Jeroen Rappé, Tree-Hive).

Inspiratienamiddag gemist? Je kunt steeds terecht op de gloednieuwe website www.jongredtoud.be.

Wil je een inspiratiegids ontvangen? Vraag je exemplaar aan bij het PCCE via jro@limburg.be of  via tel. 011 23 75 34.

Volg ook de Facebookpagina van Jong redt Oud: www.facebook.be/jongredtoud!

Collectie industrieel erfgoed van de provincie Limburg krijgt nieuwe eigenaars http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Collectie-industrieel-erfgoed-van-de-provincie-Limburg-krijgt-nieuwe-eigenaars.html dinsdag 5 december 2017 14:26:28

In de jaren 1980 legde het provinciebestuur een collectie industrieel erfgoed aan met de bedoeling een Provinciaal Museum voor Industrieel Erfgoed op te richten.

“De bestendige deputatie heeft nu beslist om van die stukken de meest waardevolle te schenken aan nieuwe eigenaars,” legt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens uit. “Zo willen we ervoor zorgen dat dit industrieel erfgoed terechtkomt op een plek waar het in ere gehouden kan worden én waar het publiek het nog kan bezichtigen.”

Meer info vind je in het persbericht.

Gewijzigde bevoegdheden voor PCCE http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Gewijzigde-bevoegdheden-voor-PCCe.html woensdag 3 januari 2018 13:02:51

Vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor culturele materies.

In uitvoering van het decreet van 18 november 2016 neemt de Vlaamse Overheid een aantal bevoegdheden over. Een overzicht ...

De provincie Limburg blijft wel bevoegd voor onroerend erfgoed.

Monumentenwacht Interieur vervult haar vertrouwde adviesfunctie ten aanzien van erfgoed dat bewaard wordt in (al dan niet beschermde) monumenten. De interieurwachters voeren inspecties en noodzakelijke behandelingen uit bij leden van Monumentenwacht.

Cursussen georganiseerd door Monumentenwacht zullen worden aangekondigd in de kalender op de startpagina.

In verband met de bewaring van archeologische vondsten of bouwkundig erfgoed uit Limburg kan de consulent onroerend erfgoed jou verder helpen.

Limburgs landschap kanshebber als werelderfgoed http://www.pcce.be/Limburg/pccenieuws/Limburgs-landschap-kanshebber-als-werelderfgoed.html dinsdag 30 januari 2018 17:47:46

Nationaal Park Hoge Kempen, de Duinengordel en de omliggende mijnsites van Zwartberg, Winterslag, Waterschei en Eisden hebben gisteren in Parijs een aanvraag ingediend om Unesco Werelderfgoed te worden. Dat gebeurde op vraag van de Vlaamse regering.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering een landschap wil laten erkennen als werelderfgoed.

Het gebied van zo'n 5.700 hectare spreidt zich uit over tien Limburgse gemeenten (Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Genk, Zutendaal, As Lanaken, Meeuwen-Gruitrode, Maaseik, Bilzen en Opglabbeek).

In de zomer van 2019 weten we of de aanvraag wordt goedgekeurd en we de erkenning krijgen. De beslissing ligt in handen van in totaal 21 landen.